Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 12 februari 2020

D66 stelt schriftelijke vragen over mogelijke permanente bewoning van recreatiewoningen

Uit perspublicaties op 8 januari 2020 lezen we dat in de Tweede Kamer een meerderheid (waaronder VVD en D66) is voor legaliseren van permanente bewoning van recreatiewoningen. Hiermee hoopt men vooral starters en ouderen aan een huis te kunnen helpen, mede gezien de hoge woningnood die op dit moment speelt. Bewoners van een recreatiewoning moeten nu in principe altijd een tweede adres hebben. Vaak is dat alleen een postadres, maar soms betekent het ook dat als ze de meeste tijd op het recreatiepark verblijven er een ander huis leeg staat. En dat is doodzonde, want daar kan dus ook iemand anders wonen. Ook kennen we een voorbeeld, waarbij iemand uit een recreatiewoning moest en mede daarom een sociale huurwoning in een wozoco werd toegewezen, terwijl deze persoon een groot deel van het jaar in het buitenland verblijft.

Ook in Hof van Twente zijn recreatiewoningen, met name in parken (en zijn nog plannen voor nieuwe recreatiewoningen in Delden). Ook in Hof van Twente worden recreatiewoningen deels gebruikt voor permanente bewoning, al dan niet gedoogd. En ook in Hof van Twente kennen we een tekort een betaalbare woningen.

Vragen:
1. Is het College bekend met de wens vanuit Den Haag m.b.t. het legaliseren van permanente bewoning van recreatiewoningen?
2. Kan het College aangeven om hoeveel woningen het zou gaan in Hof van Twente en in hoeverre dit zou kunnen bijdragen in de huidige woningtekort?
3. Hoe denkt het College om te gaan met deze wetswijziging?